Dit recept is een eigen variant op de Turkse linzensoep uit Turquoise van Greg & Lucy Malouf. Turquoise is een geweldig Turks kookboek vol recepten, reisverhalen en prachtige foto's. Ik heb het boek jaren geleden voor een prikkie op de kop getikt in de sale. Het boek is nog steeds verkrijgbaar alleen zit er nu helaas een behoorlijk prijskaartje aan. Mocht je ergens een aanbieding kunnen vinden dan is het boek zeker een aanrader! De soep is verwarmend en vullend. Serveer met een stuk Turks brood dat je even opwarmt in de oven.
Meer lezenPompoensoep met Madame Jeanette en koriander
De herfst is begonnen en dat schreeuwt om een flinke kom dampende soep. De kick van een Surinaamse Madame Jeanette is de perfecte tegenhanger van de fluweelzachte pompoen. Hou je niet zo van pittig? Geen probleem! Doordat je de Madame Jeanette in zijn geheel mee laat pruttelen met de soep kun je de hitte perfect onder controle houden. Zodra je de soep heet genoeg vindt haal je de peper eruit.
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten
Ingrediënten:
1 flespompoen*, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1 Madame Jeanette peper
1 prei, in dunne ringen gesneden
600 ml (biologische) kippenbouillon*
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
klein handje verse koriander, fijngehakt.
zwarte peper
zout
crème fraiche naar smaak
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de prei zo'n 5 minuten tot hij zacht begint te worden. Bak de knoflook kort mee en voeg dan de blokjes pompoen toe. Bak nog zo'n 5 minuten tot de pompoen van buiten zacht begint te worden. Voeg de bouillon en de Madame Jeanette (in zijn geheel, niet open snijden!) toe, breng de soep aan de kook en laat de soep zachtjes pruttelen tot de pompoen helemaal zacht is en de Madame Jeanette genoeg hitte heeft afgegeven. Pureer de soep met een staafmixer of blender en roer de koriander erdoor. Serveer met een flinke dot crème fraiche.
Enjoy! ♥
Tips:
* Let op! Zorg dat je Madame Jeanette heel blijft! Anders wordt je soep wel erg spicy.
* De pompoen die ik heb gebruikt woog 1100 gram inclusief schil en zaden.
* Inplaats van kippenbouillon kun je natuurlijk ook groentebouillon gebruiken.
Pastinaak aardappel soep
Ik schreef al een paar keer over mijn grote soepverslaving, maar een goede winterse soep ontbrak nog op de blog. Deze pastinaak aardappel soep is voor mij ultiem comfort food. Verwarmend, licht zoet en vullend. Met een stuk (zelfgebakken) brood is dit een prima budget maaltijd voor doordeweeks.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Ingrediënten:
450 gram pastinaak
325 gr aardappel
1 liter paddestoelen bouillon*
1 ui
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
100 ml kookroom (optioneel)
2 el olijfolie
zout en peper
Snipper de ui en bak deze in de olijfolie op laag vuur tot deze zacht en goudbruin zijn. Schil ondertussen de pastinaak en aardappel en snij deze in gelijke stukken. Bak de knoflook 1 minuutje mee met de uien en voeg vervolgens de pastinaak, aardappel en bouillon toe.
Breng de soep aan de kook en laat zo'n 15-20 zachtjes koken tot de aardappels en pastinaken gaar zijn. Pureer de soep (ik heb een roerzeef gebruikt, maar je kunt ook een blender gebruiken) en breng op smaak met zout, peper en de kookroom.
Tips:
* Ik vind de smaak van paddestoelen bouillon perfect passen bij deze soep, maar je kunt ook groente- of kippenbouillon gebruiken
Tomatensoep
Mijn opa maakte de lekkerste tomatensoep die ik tot nu toe in mijn leven heb gegeten. Stapelgek was ik erop! Ik heb zelfs eens een pan tomatensoep aan hem gevraagd voor mijn verjaardag. Het geheim van zijn soep: zelf bouillon trekken van een mergpijp en soepvlees. Hieronder mijn versie van zijn recept.
Bereidingstijd: 2 uur en 45 minuten
Ingrediënten:
1,5 kilo rijpe, smaakvolle tomaten *
1 mergpijp
125 gr soepvlees
1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
3 bouillonblokjes *
100 ml passata
Doe 1,5 liter water, de mergpijp, het soepvlees en het kruidenbuiltje in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur zacht zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat 2 uur zachtjes sudderen. Schep evt. het schuim/vet eraf, giet alles door een zeef en doe de bouillon terug in de pan.
Los de bouillonblokjes op in de vleesbouillon en snij ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg zodra de bouillonblokjes zijn opgenomen de tomaten en de passata toe. Doe een deksel op de pan en laat zachtjes 30 minuten sudderen.
Giet de soep door een roerzeef en gooi de pitjes en velletjes in de zeef weg. Als je geen roerzeef hebt kun je de soep ook pureren met een staafmixer. Ontvel/ontpit dan wel eerst de tomaten voordat je ze aan de bouillon toevoegt.
Breng op smaak met peper en zout. Mijn recept is vrij basic. Voeg zelf nog gehaktballetjes, verse gehakte kruiden of vermicelli toe als je dat lekker vindt.
* De tomaten bepalen echt de smaak van je soep, dus koop de meest smaakvolle tomaten die je kunt krijgen. Ik gebruik het liefst donkerrode trostomaten die al een beetje zacht beginnen te worden.
* Mijn favoriete bouillonblokjes voor deze soep zijn de 'Tomato & Herb Stock' blokjes van Kallo. Deze zijn te koop bij Marqt en diverse natuurwinkels. Je kunt deze vervangen door andere groente- of vleesbouillon.
Romige courgettesoep met parmezaanse kaas
Soep is snel, simpel en ideaal om restjes groente op te maken. Ik ben een groot soepfanaat en eet het minstens 3x per week, meestal als warme lunch. Hieronder een recept voor een heerlijk zomers soepje. Ik heb 'm gegeten als hoofdgerecht met zelfgemaakte olijven focaccia erbij, maar hij is ook super lekker als lunch.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
4-6 personen
Ingrediënten:
4 courgettes, in blokjes gesneden
1 aardappel, geschild
1 ui
3 teentjes knoflook, geperst
200 ml kookroom
2 bouillonblokjes *
50 gr parmezaanse kaas, geraspt
2 el olijfolie
Snij de uien en aardappels in blokjes. Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de aardappels, uien en knoflook toe. Roer goed door elkaar en smoor alles op laag vuur tot de uien zacht en glazig zijn.
Meng de courgette blokjes door het aardappel-ui-knoflook mengsel en zet het vuur half hoog. Breng ondertussen in een andere pan 1 liter water aan de kook en roer er 2 bouillonblokjes doorheen tot deze zijn opgelost. Voeg zodra de courgettes zacht beginnen te worden de bouillon toe, meng door elkaar en doe een deksel op de pan.
Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep voorzichtig met een staafmixer. Zet de pan terug op het (laag) vuur, voeg de kookroom en parmezaanse kaas toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout en garneer evt. met wat verse peterselie.
*Ik heb de paddestoelen bouillon gebruikt van Kallo (o.a. verkrijgbaar bij Marqt en Organic), maar je kunt ook prima groente- of kippenbouillon gebruiken.