Dit recept is een eigen variant op de Turkse linzensoep uit Turquoise van Greg & Lucy Malouf. Turquoise is een geweldig Turks kookboek vol recepten, reisverhalen en prachtige foto's. Ik heb het boek jaren geleden voor een prikkie op de kop getikt in de sale. Het boek is nog steeds verkrijgbaar alleen zit er nu helaas een behoorlijk prijskaartje aan. Mocht je ergens een aanbieding kunnen vinden dan is het boek zeker een aanrader! De soep is verwarmend en vullend. Serveer met een stuk Turks brood dat je even opwarmt in de oven.
Meer lezenPompoensoep met Madame Jeanette en koriander
De herfst is begonnen en dat schreeuwt om een flinke kom dampende soep. De kick van een Surinaamse Madame Jeanette is de perfecte tegenhanger van de fluweelzachte pompoen. Hou je niet zo van pittig? Geen probleem! Doordat je de Madame Jeanette in zijn geheel mee laat pruttelen met de soep kun je de hitte perfect onder controle houden. Zodra je de soep heet genoeg vindt haal je de peper eruit.
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten
Ingrediënten:
1 flespompoen*, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1 Madame Jeanette peper
1 prei, in dunne ringen gesneden
600 ml (biologische) kippenbouillon*
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
klein handje verse koriander, fijngehakt.
zwarte peper
zout
crème fraiche naar smaak
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de prei zo'n 5 minuten tot hij zacht begint te worden. Bak de knoflook kort mee en voeg dan de blokjes pompoen toe. Bak nog zo'n 5 minuten tot de pompoen van buiten zacht begint te worden. Voeg de bouillon en de Madame Jeanette (in zijn geheel, niet open snijden!) toe, breng de soep aan de kook en laat de soep zachtjes pruttelen tot de pompoen helemaal zacht is en de Madame Jeanette genoeg hitte heeft afgegeven. Pureer de soep met een staafmixer of blender en roer de koriander erdoor. Serveer met een flinke dot crème fraiche.
Enjoy! ♥
Tips:
* Let op! Zorg dat je Madame Jeanette heel blijft! Anders wordt je soep wel erg spicy.
* De pompoen die ik heb gebruikt woog 1100 gram inclusief schil en zaden.
* Inplaats van kippenbouillon kun je natuurlijk ook groentebouillon gebruiken.
Frittata met aardappel en courgette
Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van Lieziepeasy. De Belgische Annelies probeert op deze leuke blog vooral veel recepten van kookboeken en andere bloggers uit. Maar ik koos een receptje van haar zelf: de courgettetaart met prei en feta. Of zoals Annelies hem zelf noemt 'een frittata-achtige quiche-like courgettetaart'. Ik had mij voorgenomen om netjes het recept van Annelies aan te houden, maar ik heb er stiekem toch een beetje een eigen variant van gemaakt. Ik had nog allerlei restjes in huis en frittata is tenslotte het ultieme restjes recept!
Ik gebruikte aardappels inplaats van rijst, waardoor je een soort kruising krijgt tussen een tortilla en een frittata. Yum! Ook verving ik de feta door geitenkaas en gebruikte ik basilicum inplaats van dille en munt. Hieronder het recept. Een beetje van Lieziepeasy en een beetje van mijzelf.
De frittata is ook koud erg lekker! Dus perfect voor een lunch of picknick. Eet er een frisse salade bij en/of wat knapperig stokbrood.
Bereidingstijd: 20 minuten + 30/40 minuten oventijd
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
6 grote eieren
350 gr aardappels, gekookt en in stukken gesneden
1 grote courgette
150 gr prei, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
85 gr zachte geitenkaas, in blokjes
2 eetlepels olijfolie (+ een klein beetje extra om in te vetten)
een handje verse basilicum, fijngehakt
zout en peper
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht oven)
Verwarm in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en smoor de prei op laag vuur tot hij zacht en gaar is. Snij de courgette in stukjes en voeg deze samen met de knoflook toe aan de prei. Zet het vuur iets hoger en bak het mengsel zo'n 5 minuten tot de courgette beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper. Laat iets afkoelen.
Klop in een grote kom de eieren los en voeg de basilicum en peper en zout naar smaak toe. Voeg de groenten en aardappels toe en schep er als laatste voorzichtig de geitenkaas door.
Vet een lage ovenschaal of taartvorm licht in met wat olijfolie. Giet het groenten-ei-mengsel in de vorm en bak de frittata zo'n 30 - 40 minuten tot hij gaar en goudbruin is. Laat even afkoelen voordat je de frittata aansnijdt.
Enjoy! ♥
Pastasalade met oventomaatjes en gegrilde courgette
Deze pastasalade met oventomaatjes en gegrilde courgette is de perfecte zomermaaltijd. Lekker fris en ideaal om mee te nemen naar het strand of het park. De oventomaatjes zijn ook geweldig om los te eten als antipasti of op een broodje (room)kaas.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (inclusief 30 minuten oventijd)
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 personen of lunch voor 4 personen:
250 gr romaatjes of andere kleine tomaatjes
1 flinke theelepel honing
2 theelepels Provençaalse kruiden*
2,5 eetlepel olijfolie + wat extra om in te vetten
1 teentje knoflook, geperst
1/2 courgette
1 eetlepel rode wijnazijn
200 gr pasta*
klein bosje verse bieslook
2 takjes verse basilicum, alleen de blaadjes
zout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht oven) en vet een ovenschaal licht in met wat olijfolie. Snij de tomaatjes in de lengte doormidden en leg ze in een klein overschaaltje met de snijkant naar boven. Meng in een bakje de knoflook, honing, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel Provençaalse kruiden en peper en zout naar smaak en roer goed door elkaar. Bestrijk de tomaatjes met het olijfolie-honing mengsel en bak de tomaatjes zo'n 30 minuten in de oven tot ze helemaal zacht en sappig zijn geworden.
Breng een pan met water aan de kook en grill ondertussen de courgette. Meng in een kommetje 1,5 eetlepel olijfolie met 1 theelepel Provençaalse kruiden. Snij de courgette in plakjes van ongeveer een halve cm en bestrijk beide kanten met de olie. Laat een grillpan goed heet worden en bak de courgetteplakjes aan beide kanten tot je mooie bruine grillstreepjes hebt en de courgette gaar is. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
Kook de pasta beetgaar, giet af en spoel de pasta direct af met koud water. Hak de kruiden in kleine stukjes en meng deze samen met de rode wijnazijn door de pasta. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Roer er als laatste de tomaatjes en courgetteplakjes door. Enjoy! ♥
Tips:
*Ik gebruikte casareccia, een gedraaide buisvormige pasta.
* Ik vind het lekker om de velletjes van de tomaten af te halen zodra ze uit de oven komen. Ze vallen dan een beetje uit elkaar als je ze door de salade roert, maar dat geeft juist nog wat meer smaak aan de pasta!
* Variatie? Verkruimel wat geitenkaas over de salade of schep er wat kleine mozzarella bolletjes door.
* Ik gebruikte de 'Bob's Green Garden' mix van Simply Spices. Het is een mengsel van o.a. basilicum, peterselie, rozemarijn, oregano, peper, dragon, paprika en uipoeder. Deze mix kreeg ik onlangs in een perspakket en ik was meteen super enthousiast! Deze kruidenmix is namelijk vrij van de 24 bekendste allergenen, wat echt uniek is. Ik heb voedselallergie en weet hoe moeilijk het is om producten te vinden die vrij zijn van allergenen. Pak een willekeurig product uit de supermarkt en je zult bijna gegarandeerd 'bevat sporen van + de naam van een allergeen" op de verpakking zien staan. Als je ernstige allergie hebt voor een veel voorkomend allergeen, zoals lactose of gluten kan je hier stapelgek van worden. Hulde dus aan Simply Spices! Ik hoop dat heel veel bedrijven hun voorbeeld zullen volgen. Je kunt de kruiden online bestellen op de website van Simply Spices.
Salade met geitenkaas in filodeeg
Na een kleine pauze deed ik deze maand weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap is een maandelijks evenement georganiseerd door de foodbloggers Facebook groep. Iedere deelnemer krijgt een blog van een andere foodie toegewezen. Van deze blog kies je een recept, kook en fotografeer je het gekozen gerecht en schrijf je er natuurlijk een leuk stukje over!
Dit keer mocht ik iets maken van de blog Food & Health. Ik koos voor de buideltjes van filodeeg met geitenkaas, maar paste het recept wel iets aan. Zo maakte ik driehoekjes inplaats van buideltjes, voegde ik wat honing toe aan de pakketjes en paste ik de salade iets aan. Hieronder vind je mijn versie van het recept.
Het resultaat was erg geslaagd! De geitenkaas driehoekjes toveren een 'saaie' salade om tot een mooi voorgerecht of lunch.
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
4 lange repen filodeeg van ongeveer 10 x 40 cm*
4 eetlepels zachte geitenkaas
2 theelepels honing
2 handjes gemengde sla
1/4 avocado, in plakjes gesneden
8 romaatjes, gehalveerd
1 eetlepel roomboter
Dressing naar keuze *
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht oven) en bedek een bakplaat met bakpapier.
Smelt de roomboter op laag vuur. Bestrijk ieder filodeegvel licht met de gesmolten boter. Schep op de onderkant van ieder filodeegvel 1 eetlepel geitenkaas en 0,5 theelepel honing. Vouw 1 hoek aan de onderkant van het deeg schuin over de vulling heen, zodat er aan de onderkant een driehoek ontstaat. Vouw het driehoekje nu steeds (schuin) naar boven toe tot je een driehoekig pakketje hebt. Zie hier een handige instructie tekening.
Bestrijk de driehoekjes aan de bovenkant licht met wat gesmolten boter, leg ze op de bakplaat en bak ze zo'n 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Maak ondertussen de salade. Was de sla en de tomaatjes. Meng de avocado erdoor en schep de dressing erdoorheen. Laat de driehoekjes een paar minuten afkoelen en leg ze op de salade.
Eet smakelijk!
Tips:
* Ik gebruik het liefst de grote rollen filodeeg (van het merk Au Ble d'Or) uit de koeling van de Turkse groentewinkel. Dit filodeeg is dunner maar een stuk minder breekbaar dan het filodeeg uit de vriezer van de supermarkt. Ik vind het filodeeg uit de koeling ook een stuk lekkerder! Je kunt ook prima de filodeeg vellen uit de supermarkt gebruiken. Die vellen zijn iets kleiner, maar dat maakt in dit gerecht niet zo veel uit.
* Ik heb de salade aangemaakt met wat frambozenazijn, goede olijfolie, zout en peper. Frambozenazijn past qua smaak super goed bij de geitenkaas en honing uit de pakketjes.
* Je kunt de geitenkaas driehoekjes ook zonder de salade serveren als hapje.