Mandarijnenlikeur oftewel mandarinetto, zoals de Sicilianen haar noemen. Nog niet zo bekend als haar zusje limoncello, maar minstens net zo lekker! Tijdens kerst had de oom van mijn liefde zelfgemaakte likeur meegenomen. Eén fles limoncello en één fles mandarinetto, gemaakt van vruchten uit zijn eigen tuin. Nu ben ik dol op limoncello, maar onverwachts vond ik de mandarijnenlikeur nog lekkerder! En niet alleen ik. De fles mandarinetto is tot aan de bodem leeg gegaan die avond. Natuurlijk heb ik aan zijn oom het recept gevraagd. Ik heb alleen naar verhouding iets minder suiker toegevoegd (800 gram in plaats van 1 kilo). Het écht dun schillen van de mandarijnen is wel even rotwerk, maar het resultaat is zeker de moeite waard! ♥
Meer lezenToastjes met olijfolie en zeezout
Deze maand mocht ik een weekje logeren bij mijn oma in zuid Frankrijk. Als jullie mij volgen op Instagram hebben jullie al een beetje mee kunnen genieten van al het heerlijks wat ik daar heb gegeten. Franse kaas, gebakjes, stokbrood, paté, worst, toetjes, prachtige groentes, vers fruit van het land en nog véél meer lekkers. Uiteraard werd alles weggespoeld met liters Franse wijn. Het is een wonder dat ik mijn broeken nog pas! Rond een uur of 18:00 gingen we meestal aan de apéro, oftewel de borrel. Hier serveerde mijn oma altijd eigen gemaakte toastjes bij. Knapperig en goudbruin, met een zachte smaak van olijfolie en zeezout. Goddelijk! Natuurlijk vroeg ik mijn oma om het recept en de dag voordat ik naar huis ging maakten we ze samen. Als je deze toastjes één keer hebt gemaakt koop je nooit meer de droge saaie toast uit de supermarkt.
Ingrediënten:
(afbak)stokbrood*
olijfolie
zeezout*
Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht oven) en bedek een bakplaat met bakpapier. Snij het stokbrood in hele dunne gelijke plakjes en leg deze op de bakplaat.
Bestrijk de plakjes brood aan de bovenkant met olijfolie (wees hier niet te zuinig mee!) en besprenkel alles met zeezout. Bak de toastjes ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Enjoy! ♥
Tips:
*Je kunt zowel vers als afbakstokbrood gebruiken. Volgens mijn oma is het bij afbakstokbrood het makkelijkst om mooie dunne plakjes te snijden. Je kunt het beste een smal stokbrood gebruiken die aan de bovenkant zo glad mogelijk is. Dus zonder diepe inkeping.
* Variatie? Gebruik dan naast het zout ook wat Provençaalse kruiden of rozemarijn.
* Zo net uit de oven zijn de toastjes natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook goed bewaren. In een afgesloten trommel of bakje blijven ze ongeveer een week knapperig.
Sgroppino's, proost Jamie Magazine!
Happy happy birthday Jamie Magazine! Deze maand ligt alweer het 25e nummer in de winkel; een feesteditie met onder andere recepten voor een aantal spectaculaire taarten, bijzondere cocktails en een Spaans tuinfeest. De 'coca', een Spaanse pizza met courgette en geitenkaas, en de 'tumbet' en Spaanse ratatouille staan al op mijn lijstje om heel snel te maken!
In dit nummer kom je alles te weten over team Jamie Magazine. Hoe vaak koken ze bijvoorbeeld in de week? En wat eten ze nou het allerliefst? Ook vind je er een uitgebreide foodie guide voor het Spaanse eiland Mallorca en lees je in een korte trip langs 'memory lane' hoe Jamie Oliver's carrière ooit begon.
Mijn favoriet is het het artikel over koken op de camping. Jamie Magazine geeft hier leuke alternatieven voor de standaard bbq. Wist je bijvoorbeeld dat je courgettes kan poffen tussen de hete kolen? Of dat je op de barbecue in 10 minuten een geweldig toetje maakt met warme banaan, marshmallows en chocolade? ♥
Omdat het jubileum van Jamie Magazine een héle goede reden is voor een goede cocktail, maakte ik deze week sgroppino's. De perfecte zomercocktail! Het recept komt (uiteraard!) uit Jamie Magazine, al maak ik ze wel met zelfgemaakt sorbetijs. Want dat is natuurlijk het allerlekkerst! Proost team Jamie!
Ingrediënten per sgroppino:
1 flinke bol citroensorbetijs (zie recept hieronder)
60 ml prosecco, gekoeld
25 ml vodka
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en schenk de sgroppino in mooie hoge glazen. Serveer met een rietje.
Enjoy! ♥
Ingrediënten voor het sorbetijs (ongeveer 500 ml, genoeg voor zo'n 6-8 sgroppino's).
400 ml citroensap*
175 gr fijne kristalsuiker
1 blaadje gelatine
1 flinke theelepel geraspte (biologische) citroenschil*
Extra nodig: ijsmachine
Week de gelatine zo'n 5 minuten in een ruime bak met koud water. Doe ondertussen de suiker en 125 ml water in een klein pannetje en breng het mengsel al roerend aan de kook. Zet het vuur uit, knijp de gelatine goed uit, en roer deze door de suikersiroop. Laat een paar minuten staan.
Zeef de suikersiroop en het citroensap en meng deze door elkaar. Roer de citroenrasp erdoor en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het mengsel minimaal 1,5 uur in de koelkast zodat het goed afkoelt. Draai het ijs in een ijsmachine tot een mooi sorbetijs.
Tips:
* Voor 400 ml citroensap heb je zo'n 4-6 citroenen nodig, afhankelijk van de grootte
* Voor vegetariërs: wil je liever geen gelatine gebruiken, dan kun je dit weglaten. Het ijs krijgt dan wel een iets andere structuur. Het wordt wat minder zacht en smeuïg.
Frambozen tartelettes
Er is er één jarig hoera hoera! Dat kun je wel zien dat is Margrethe! De beroemde beslagkom van Rosti Mepal is 60 jaar geworden en wie jarig is trakteert! Rosti Mepal vond dat wij als foodbloggers de traktatie het beste zelf konden bakken en nodigde ons uit voor een workshop tartelettes maken bij Petit gâteau.
Petit gâteau is een super mooie Franse patisserie in de Haarlemmerstraat. We kregen de workshop van eigenaresse Meike Schaling en pâtissiere Audrey Krief, die beiden een opleiding volgden aan het beroemde Ecole de boulangerie et de pâtisserie in Parijs. Na een aantal jaren werkervaring bij gerenommeerde restaurants verhuisden ze samen naar Nederland om Petit gâteau te openen.
Petit gâteau is een winkeltje om direct verliefd op te worden. De etalage staat vol kleine taartjes, oftewel de 'petit gâteaus', croissants en madeleines. Je waant je echt eventjes in Frankrijk. Ieder taartje ziet er even perfect uit (keuzestress!) en het ruikt er overheerlijk!
We maakten een basis tartelette deeg, oftewel een pâte sablée, met vier verschillende vullingen. Een tartelette met chocolade ganache, een tartelette met citroen crème, een tartelette met crème alsacienne & abrikozen en mijn grote favoriet: een tartelette met crème pâtissière en frambozen.
Hieronder vind je het recept voor de frambozen tartelettes ♥
De recepten voor de overige vullingen kun vinden in het prachtige boek Tarte Tatin. Tarte Tatin is een bewerking van Ginette Mathiots patisseriebijbel, hét boek waar Françaises al decennia uit leren bakken. Als je het boek door bladert snap je waarom. In het boek vindt je namelijk alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van patisserie: honderden verschillende gebakjes, taarten, koekjes, puddingen en soesjes. Maar ook allerlei sauzen, glazuren, vullingen en baktechnieken. Mocht je van bakken houden, dan is dit een grote aanwinst voor je boekenkast.
Bedankt Petit gâteau, Rosti Mepal en FS Agency voor de super leuke middag! Ik ga vast mijn vriend(en) en familie heel blij maken met mijn nieuwe tartelette bak skills. En hopelijk nog heel lang genieten van mijn cutie-pie mintgroene Margrethe.
Frambozen tartelettes met crème pâtissière
Pâte sablée (zanddeeg) voor 9 tartelettes van 10 cm
200 gr bloem
4 gr zout*
80 gr poedersuiker
30 gr amandelpoeder
120 gr koude boter
30 gr (ongeveer 2/3) losgeklopt ei
Meng de bloem, het amandelpoeder, het zout en de poedersuiker goed door elkaar. Breek de boter in kleine stukjes en wrijf deze met je vingertoppen door de overige ingrediënten tot je allerlei allemaal kleine kruimeltjes hebt. Voel het losgeklopte ei tot en kneed het deel tot een bal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat zo'n 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen je oven voor op 170 graden. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot zo'n 3 tot 5 mm dik. Steek rondjes uit het deeg en bekleed hier bakringen of kleine tartelette vormpjes mee. Ik heb tartelette vormpjes met een losse bodem, en de tartelettes kwamen beter uit de oven zonder de bodem. Je hoeft de vormpjes niet in te vetten.
Bak de bodems 8-10* minuten tot het deeg goudbruin en hard is. Door het gebruik van amandelpoeder en de poedersuiker hoef je deze bodems niet blind voor te bakken.
Crème pâtissière (banketbakkersroom)
400 gr volle melk
100 gr slagroom
125 gr suiker
5 eidooiers
40 gr maizena
1/2 vanillestokje
Doe de melk, de slagroom en helft van de suiker in een steelpan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze toe aan het mengsel. Klop in een kom de eidooiers met de andere helft van de suiker en roer vervolgens de maïzena erdoor. Breng de melk aan de kook. Giet de helft van de kokende melk bij het ei/suiker mengsel terwijl je goed blijft roeren. Giet alles terug in de pan en breng weer aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes door koken terwijl je goed blijft roeren. Anders brandt de crème aan. Bedek een kom met vershoudfolie en giet het mengsel in de kom. Dek weer af met een laagje folie. Zorg dan het folie de bovenkant van de banketbakkersroom raakt, dan voorkom je dat een velletje op de crème komt. Laat de crème afkoelen en zet hem in de koelkast tot gebruik.
'Finishing touch'
1 of 2 bakjes frambozen
poedersuiker (optioneel)
Klop de crème iets los en schep deze in een spuitzak. Spuit een laagje crème in de tartelette of taartbodem en verdeel er de frambozen over. Zeef er ter garnering nog wat poedersuiker overheen. Enjoy! ♥
Zelf een kijkje nemen of een workshop volgen? Petit gâteau zit op de Haarlemmerstraat 80 in Amsterdam. Meer informatie kun je vinden op http://www.petitgateau.nl
Tips:
* In het originele recept zit 6 gr zout. Toen ik ze thuis nog een keer maakte vond ik het deeg net wat te zout. Vandaar dat ik het heb aangepast naar 4 gr.
* In de turbo-oven van Petit gâteau waren de tartelettes in 8-10 minuten gaar en goudbruin. In mijn thuis oven duurde het zo'n 15 minuten.
Couronne met appel en rozijnen
Omdat ik allergisch ben voor noten was ik op zoek naar een alternatief voor het traditionele kerstbrood. Natuurlijk kun je kerstbrood zonder noten en spijs maken, maar dan heb je eigenlijk gewoon krentenbrood. Niet heel bijzonder. In het boek 'How to Bake' van Paul Hollywood vond ik het recept voor een 'couronne', een traditioneel Frans kerstbrood. Door de vorm van een couronne, oftewel kroon, ziet het brood er heel feestelijk uit, maar het is vooral erg lekker!
Ik experimenteerde met Paul z'n recept en hieronder vind je het resultaat. Een beetje van Paul (het deeg) en een beetje van mijzelf (de vulling). Enjoy! ♥
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten + 2,5 tot 3,5 uur rijzen deeg & oventijd
Ingrediënten:
250 gr tarwebloem met hoog gluten gehalte*
50 gr zachte boter, in stukjes gesneden
135 ml volle melk
1 ei, licht geklopt
8 gram instant gist
5 gr zout
1 theelepel olie
2 appels
4 eetlepels oerzoet*
1 eetlepel boter
1 eetlepel kaneel
50 gr rozijnen
50 gr abrikozenjam
100 gr poedersuiker
Zeef de bloem en doe deze in een grote kom. Voeg aan de ene kant van de kom de gist toe en aan de andere kant van de kom het zout. Verwarm de melk in een pannetje tot deze warm is en voeg deze samen met het geklopte ei en de boter toe aan de inhoud van de kom. Roer het mengsel met je vingers tot er geen bloem meer aan de zijkanten van de kom zit. Het deeg is in het begin nog vrij nat een plakkerig, maar dat komt vanzelf goed!
Bestuif je aanrecht of werkblad licht met bloem en kneed het deeg zo'n 6 minuten tot het zacht en soepel is. Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen in een licht ingevette kom die je afdekt met een theedoek. Het deeg moet dan minimaal verdubbeld zijn in grootte.
Maak ondertussen je vulling: Schil de appels en snij ze in hele kleine blokjes (zo'n 0,5 x 0,5 cm). De klokhuizen kun je weggooien. Roer er het oerzoet en de kaneel door en bak de stukjes appel op laag vuur in de boter tot de appels zacht beginnen te worden. Roer er de rozijnen door en laat afkoelen.
Bestuif je aanrecht of werkblad opnieuw licht met bloem en leg het gerezen deeg erop. Vorm het deeg zonder opnieuw te kneden lichtjes in de vorm van een rechthoek en rol het deeg vervolgens uit tot je een lap deeg hebt van ongeveer 33x25 cm. Verdeel de vulling over het deeg en rol het deeg in de lengte op.
Snij het deeg nu in de lengte bijna (!) helemaal doormidden, zodat het deeg alleen nog aan 1 uiteinde aan elkaar vast zit (als een paar benen). Draai de 'benen' over elkaar heen en vouw de uiteinden naar elkaar toe. Daar is je 'couronne'! Leg de kroon op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif de bakplaat met het deeg in een grote schone plastic tas en laat nog 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht oven). Bak de couronne ongeveer 25 minuten tot hij goudbruin is. Verwarm de abrikozenjam met een eetlepel water, zeef het mengsel en bestrijk het nog warme brood met de jam. Meng de poedersuiker met een klein beetje water tot je een dun glazuur hebt. Sprenkel het glazuur over je couronne en laat 'm vervolgens afkoelen op een rooster.
Tips:
* Ik bestel altijd 'strong white bread flour' bij Amazon. Dit is de perfecte bloem als je brood gaat bakken. Je kunt het vervangen door bakkersmeel of wit broodmeel.
* Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het heeft een beetje een karamelachtige smaak en is te koop bij biologische supermarkten. Je kunt het eventueel vervangen door normale (riet)suiker.
* Als je geen noten allergie hebt kun je ook amandelspijs toevoegen aan de vulling en/of de couronne besprenkelen met wat geschaafde amandelen.