3x feestelijk en bijzonder eten met kerst

Wat eten we met kerst? De gemiddelde Nederlander zet tijdens de kerst het liefst een groot stuk vlees op tafel of gaat aan de gourmet/fondue. Dit jaar zin in iets anders? Hieronder vind je 3 leuke alternatieven:

1. High tea 

Nodig je vrienden of familie dit jaar eens uit voor een luxe high tea in kerst thema. Zorg voor een prachtige tafel vol kaarsjes en mooi servies. Verwen je gasten met een ruime keuze aan zoet en hartig lekkers. Hierbij kun je denken aan: Mini sandwiches, scones met zelfgemaakte jam en clotted cream, stukjes taart, petit fours, kleine stukjes kerststol of deze prachtige frambozen meringues

Bij een high tea hoort natuurlijk thee! Laat je gasten kiezen uit verschillende soorten thee. De perfecte thee? Die zet je zo! Ook leuk: geef je gasten een glaasje champagne bij binnenkomst. 

2. Vegetarisch kerstdiner

Tijdens de 2 kerstdagen eet Nederland maar liefst zo'n 2,4 miljoen dieren! (bron: vegetariers.nlWaarom dit jaar niet eens kiezen voor een vegetarisch kerstdiner? Ook nog eens heel gezond en voordelig! Inspiratie nodig? Neem hier eens een kijkje. Mijn favoriet is de filodeeg taart met spinazie. Erg lekker en hij ziet er spectaculair uit! Je kunt ook mooie éénpersoons porties maken. 

3. Tapas diner

Wat is er nou leuker dan een tafel vol met lekkere hapjes die je samen deelt? Iedereen eet wat hij of zij lekker vindt en door de variatie is er voor iedereen wel wat wils. Met tapas kun je de kook taken makkelijk verdelen. Vraag iedereen bijvoorbeeld om 2 of 3 gerechtjes mee te nemen. Daarnaast is het natuurlijk ideaal dat je bijna alle hapjes van te voren kunt bereiden. Je kunt een aantal koude tapas serveren zoals lekker brood met aioli, olijven, geroosterde groenten, gedroogde worst en mooie kazen. De warme tapas warm je op de avond zelf makkelijk even op in de oven of magnetron. Inspiratie nodig? Hier vind je allerlei lekkere recepten. 

Wat eet jij deze kerst?

Zo zet je het perfecte kopje thee

Zo zet je het perfecte kopje thee

Twee weken geleden vond alweer de 6e editie plaats van Futurefood. Futurefood is een plek waar professionals op het gebied van eten en drinken elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Iedere editie heeft een thema en dat was deze keer "Bakje versus zakje", oftewel "Koffie of thee".

De presentaties waren erg leuk en super leerzaam! Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Thee na water de meest gedronken drank ter wereld is? 
  • In een kop thee meer cafeïne zit dan in een glas cola? 
  • Koffie goed is voor het geheugen? 
  • Dat de vrucht van de koffieplant net zoals de sinaasappel en kokosnoot een steenvrucht is?

Ook vertelde Mariëlla Erkens, de winnares van het Nederlands kampioenschap Thee Sommelier 2013, hoe je thuis het perfecte kopje thee zet:

1) Bewaren

Een goed kopje thee begint bij het bewaren. Thee moet droog, donker en koel bewaard worden. Daarnaast is thee kampioen aroma opnemen. Bewaar je thee dus nooit in dezelfde doos of lade als je andere thee of sterk ruikende producten zoals koffie. Het beste is om iedere thee in een eigen blikje te bewaren en deze op een koele plek te zetten (dus niet op de afzuigkap of bij de oven!)

2) Het water

Als tweede is het water erg belangrijk. Gebruik vers, het liefst gefilterd, water. Een filter haalt kalk uit het water en maakt het zachter. Giet het kokende water niet direct op je thee, maar laat het eventjes afkoelen. Voor zwarte thee is de ideale water temperatuur 85 graden. Voor groene thee 70 - 80 graden. 

3) Trekken

Gemiddeld laten we onze thee maar 19 seconden trekken. Oeps! Veel te kort natuurlijk! Voor een optimale smaak hoor je thee minimaal een paar minuten (2 of 3) laten trekken, afhankelijk van de sterkte die je lekker vindt. 

4) Thee

Natuurlijk is de thee zelf ook erg belangrijk! Koop altijd thee van goede kwaliteit en het liefst biologisch. Voor gewone thee worden erg veel pesticiden gebruikt en vaak blijven er restanten hiervan in de thee zitten. Daarnaast is biologische thee ook een stuk duurzamer. 

Mijn favorieten op dit moment zijn Sencha (groene thee uit Japan), Earl Grey (zwarte thee met bergamot olie) en Verveine (kruidenthee van citroenverbena). 

Wat is jouw favoriete thee?

Uien snijden zonder te huilen

Ik ben nogal een uien freak en stop ze in bijna al mijn hartige gerechten. Maar hoe vervelend is het om ze te snijden! Binnen een minuut lopen de tranen meestal al non-stop over mijn wangen. Tijd voor maatregelen dus! Ik speurde het internet af naar bruikbare tips en probeerde er 3 voor jullie uit:

Uien snijden zonder te huilen

1) Snij de uien met een vlijmscherp mes

Ja, dit helpt enorm! In de cellen van een ui zit een stofje dat zwavel bevat. In aanraking met vocht, dus ook je oogvocht, onstaat er zwavelzuur. Dit zorgt ervoor dat je ogen gaan prikken en tranen. Als je met een heel scherp mes snijdt hoef je minder druk te zetten en maak je dus minder cellen kapot. Minder cellen betekent minder zwavel. En minder zwavel betekent minder tranen.

2) Smeer je mes in met citroensap

Ook dit helpt! Door het zuur kunnen de enzymen in de ui minder goed werken.

Citroensap helpt ook nog eens heel goed om ui-luchtjes te verwijderen. Ruiken je handen naar ui? Smeer je handen dan in met citroensap en was ze daarna met zeep. Dit werkt ook bij bakjes, snijplanken, etc!

3) Een duik- of skibril

Je kunt natuurlijk ook zorgen dat de stofjes uit de ui helemaal niet meer bij je ogen kunnen komen.  Je ziet er belachelijk uit, maar het is wel een interessante optie als je alleen thuis bent en een grote hoeveelheid uien moet snijden 8-)

Zo houd je een basilicumplant in leven

Ik ben gek op verse kruiden, met name basilicum, dus ik koop regelmatig potjes verse kruiden in de supermarkt. Helaas hebben de plantjes bij mij nooit een lang leven. Meestal zijn ze na een paar dagen al slap en zielig. Met een droom om over een paar jaar te verhuizen naar een boerderijtje in Frankrijk mét eigen moestuin moet de eerste stap naar het kweken van groene vingers maar eens gezet worden: het in leven houden van een basilicumplant.

week 1

week 1

Ik heb het internet uitgeplozen, een lijstje met tips samengesteld én deze uiteraard getest op mijn plant. Met als resultaat: mijn basilicum plant is na 6 weken nog steeds 'alive and kicking', ondanks veelvoudig gepluk. 

De tips: 
* Geef de basilicum dagelijks van onderen water, NIET van boven. Ik heb mijn plantje in een schaaltje gezet en daar iedere ochtend ongeveer een half kopje water ingegoten.
* Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes.
* Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt
* Verwijder dode en dorre blaadjes
* Als je het echt goed wilt doen dan moet je de plant direct na aankoop verse aarde en een grotere pot geven. De wortels krijgen dan meer ruimte. Dit heb ik met mijn plantje niet gedaan. 
* Dezelfde tips werken ook voor andere verse kruiden zoals peterselie en munt.

Succes!! 

Week 6

Week 6

Tips & tricks: Verse kruiden bewaren

Bakjes verse kruiden in de supermarkt zijn duur en meestal gebruik je voor een gerecht niet het hele bakje. In de koelkast veranderen restanten snel in een onbruikbaar dor bosje. Met deze tip houd je verse kruiden minimaal een week goed.

Verse kruiden.jpg

Maak het keukenpapier licht vochtig. Bijvoorbeeld door natte handen zachtjes op het keukenpapier te deppen. Wikkel het vochtige papier om de kruiden heen zodat ze helemaal bedekt zijn. Bewaar in de groentelade van de koelkast.

Tips: 
* Het is vaak voordeliger om een plantje in een pot te kopen omdat je deze veel langer goed houdt. Moeilijk om deze in leven te houden? Lees hier hoe je deze plantjes in leven houdt!
* Je kunt (restanten) verse kruiden ook invriezen.