3x feestelijk en bijzonder eten met kerst

Wat eten we met kerst? De gemiddelde Nederlander zet tijdens de kerst het liefst een groot stuk vlees op tafel of gaat aan de gourmet/fondue. Dit jaar zin in iets anders? Hieronder vind je 3 leuke alternatieven:

1. High tea 

Nodig je vrienden of familie dit jaar eens uit voor een luxe high tea in kerst thema. Zorg voor een prachtige tafel vol kaarsjes en mooi servies. Verwen je gasten met een ruime keuze aan zoet en hartig lekkers. Hierbij kun je denken aan: Mini sandwiches, scones met zelfgemaakte jam en clotted cream, stukjes taart, petit fours, kleine stukjes kerststol of deze prachtige frambozen meringues

Bij een high tea hoort natuurlijk thee! Laat je gasten kiezen uit verschillende soorten thee. De perfecte thee? Die zet je zo! Ook leuk: geef je gasten een glaasje champagne bij binnenkomst. 

2. Vegetarisch kerstdiner

Tijdens de 2 kerstdagen eet Nederland maar liefst zo'n 2,4 miljoen dieren! (bron: vegetariers.nlWaarom dit jaar niet eens kiezen voor een vegetarisch kerstdiner? Ook nog eens heel gezond en voordelig! Inspiratie nodig? Neem hier eens een kijkje. Mijn favoriet is de filodeeg taart met spinazie. Erg lekker en hij ziet er spectaculair uit! Je kunt ook mooie éénpersoons porties maken. 

3. Tapas diner

Wat is er nou leuker dan een tafel vol met lekkere hapjes die je samen deelt? Iedereen eet wat hij of zij lekker vindt en door de variatie is er voor iedereen wel wat wils. Met tapas kun je de kook taken makkelijk verdelen. Vraag iedereen bijvoorbeeld om 2 of 3 gerechtjes mee te nemen. Daarnaast is het natuurlijk ideaal dat je bijna alle hapjes van te voren kunt bereiden. Je kunt een aantal koude tapas serveren zoals lekker brood met aioli, olijven, geroosterde groenten, gedroogde worst en mooie kazen. De warme tapas warm je op de avond zelf makkelijk even op in de oven of magnetron. Inspiratie nodig? Hier vind je allerlei lekkere recepten. 

Wat eet jij deze kerst?

Frambozen meringues

Het leukste aan bakken vind ik dat je met maar een paar simpele ingrediënten spectaculaire toetjes en gebak kunt maken. Eiwitten tover je met enkel wat suiker en een mixer om tot marshmallow-achtige witte wolken waarmee je prachtige meringues en pavlova’s maakt. Meringues heb je in vele soorten en maten. De meeste meringues, of schuimpjes zoals ze vaak worden genoemd, die je in de winkel koopt zijn helemaal hard en droog. Mijn versie met frambozen is knapperig van buiten maar nog heerlijk zacht en ‘chewy’ van binnen.

 

Frambozen meringues.jpg

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur

Voor 15 stuks

Ingrediënten:
3 eiwitten van grote eieren (L)
150 gr fijne kristalsuiker
100 gr poedersuiker
100 gr (diepvries) frambozen
1 mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 130 graden (110 graden hetelucht oven) en bekleed 1 of 2 bakplaten (afhankelijk van de grootte) met bakpapier.

Verwarm de frambozen en 1 theelepel poedersuiker in een pannetje op laag vuur tot ze helemaal zacht zijn. Prak het met een vork tot puree en wrijf ze vervolgens door een zeef. Vang het sap op en zet dit even in de koelkast om af te koelen. De pitjes die in de zeef achterblijven kun je weggooien. 

Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije grote kom en mix deze met een mixer op de hoogste stand tot de eiwitten spierwit en stijf zijn. Zet de mixer op een lage stand en mix er 1 eetlepel kristalsuiker doorheen. Als de suiker goed is opgenomen voeg je nog 1 eetlepel toe en zodra die is opgenomen de rest van de kristal suiker. Mix nog even goed door tot de suiker kristallen helemaal zijn opgenomen. Zeef de rest van de poedersuiker en spatel dit heel voorzichtig door de geklopte eiwitten heen. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat je mengsel eruit valt is je eiwit schuim goed gelukt.

Schep nu met 2 eetlepels voorzichtig bergjes schuim op de bakplaat. Je kunt ongeveer 15 meringues maken van 8 cm. Druppel met een theelepel wat frambozen coulis over de meringues en maak er met een sateprikker mooie 'swirls' van. 

Zet in de oven en bak ongeveer 90 - 105 minuten tot de meringues van buiten hard zijn en ze loslaten van het bakpapier. 

 

 

 

 

 

 

 

Sangria

Sangria is het ultieme drankje voor de zomer. Het is heerlijk verfrissend en een kan vol fruit, wijn en ijsblokjes staat super feestelijk op tafel bij een bbq, tapas diner of tuinfeest. Er bestaan ongeveer net zoveel verschillende Sangria recepten als dat er Spanjaarden zijn. Rood of wit, met of zonder bubbels, verschillende soorten likeuren en talloze fruit variaties. Dit is mijn favoriete recept: een frisse, niet al te zoete sangria met een klein bubbeltje.  Enjoy! 

 

Sangria.jpg

Ingrediënten:
750 ml lichte rode wijn (bijvoorbeeld Pinot Noir)
250 ml bruisend mineraalwater met citroensmaak *
60 ml sinaasappellikeur (bijvoorbeeld Grand Marnier)
1 biologische citroen
1 biologische sinaasappel
1 appel, klokhuis verwijderd
ijsblokjes

Giet de wijn en de sinaasappellikeur in een grote kan. Was de vruchten, snij in dunne plakjes en voeg ze toe aan de wijn. Laat minimaal 1 uur 'marineren' in de koelkast. 
Voeg voor het serveren het bruisende mineraalwater toe en de ijsblokjes en roer goed door. 

 * Ik heb bruisend mineraalwater met citroensmaak van Bar Le Duc gebruikt. Hier zit geen suiker in. Je kunt dit ook vervangen door frisdrank met citroensmaak, zoals Seven Up of Spa Citroen. De Sangria wordt dan wel iets zoeter.  

 

Passievrucht tartelettes

Tijdens mijn vakantie in Frankrijk heb ik regelmatig lopen watertanden bij de etalages van Franse boulangeries en patisseries vol eclairs, macarons, religieuses en tartelettes. Om het vakantiegevoel nog iets langer vast te houden besloot ik dit weekend zelf tartelettes te maken met het fruit dat ik nog in huis had: passievruchten. Het resultaat was zo lekker dat mijn lief de taartjes al op had voordat ik er een foto van kon maken. Hieronder een foto uit de 2e lading ;)

Passievruchtentaartjes.jpg

Bereidingstijd: 1 uur + 2 uur rusten deeg

Ingrediënten:

Voor het korstdeeg:
250 gr bloem
125 gr koude, harde boter
2 eidooiers
snufje zout
25-50 ml koud water

Voor de vulling:
3 grote eieren
75 ml slagroom
85 gr fijne kristalsuiker
85 ml passievruchtensap*
3 rijpe passievruchten

Ga als eerste aan de slag met het korstdeeg. Goed korstdeeg is heerlijk kruimelig en smelt in je mond. Om het perfecte korstdeeg te krijgen zijn er 2 dingen heel belangrijk: 

1. Zorg dat zowel je ingrediënten als je handen zo koud mogelijk zijn
2. Kneed het deeg zo min mogelijk, anders wordt het taai

Zeef de bloem en snij de boter in blokjes. Doe de boter, het zout en de bloem in een kom en wrijf alles voorzichtig tussen je vingertoppen tot je mengsel eruit ziet als broodkruimels. Meng voorzichtig de eidooiers door het mengsel en voeg steeds beetje bij beetje het water toe tot je mengsel een klomp vormt en er geen losse kruimels meer in de kom zitten. Vorm het deeg tot een platte schijf, verpak het in plastic folie en leg minstens 2 uur in de koelkast tot het hard en goed koud is. 

Maak 6 balletjes van het deeg en rol deze dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed er 6 kleine, ingevette taartvormpjes (10 cm) mee, en laat het overtollige deeg over de randen heen hangen. Prik met een vorm de bodem een aantal keer in en zet 20 minuten in de vriezer. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Bekleed de bodempjes met bakpapier en vul ze met gedroogde bonen, rijst of een andere droge steunvulling. Bak ze 10 minuten, haal de bonen en het bakpapier uit de vormpjes en bak nogmaals 12 - 15 minuten tot de bodem licht goudbruin en hard is.
Snij met een scherp mes het overtollige deeg van de randen af en laat afkoelen.

Verwarm je oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht oven). Klop de eieren, voeg de suiker, het passievruchtensap en slagroom toe en mix goed door elkaar. Zet je bodempjes op een bakplaat, doe de vulling in een kom of mengbeker waar je uit kunt schenken en vul ieder vormpje voorzichtig tot de vulling bijna de bovenkant van het deeg raakt. Bak 15 - 20 minuten tot de vulling stevig is en laat helemaal afkoelen voordat je de vormpjes verwijderd. Versier iedere tartelette met de pulp van een halve passievrucht.

Tips:
* Kun je geen passievruchtensap vinden? Je kunt het sap ook zelf maken van verse passievruchten. Mix de pulp van 5 passievruchten kort in een keukenmachine en giet door een zeef. Vang het sap op en gooi de pitjes en 'draadjes' weg. Voor de Amsterdamse lezers: Ze verkopen flessen passievruchtensap op de Pure Markt.
* De tartelettes zijn ook heel lekker met verse frambozen als topping ipv passievruchten pulp.