Tomatensoep

Mijn opa maakte de lekkerste tomatensoep die ik tot nu toe in mijn leven heb gegeten. Stapelgek was ik erop! Ik heb zelfs eens een pan tomatensoep aan hem gevraagd voor mijn verjaardag. Het geheim van zijn soep: zelf bouillon trekken van een mergpijp en soepvlees. Hieronder mijn versie van zijn recept.

Tomatensoep.jpg

Bereidingstijd: 2 uur en 45 minuten 

Ingrediënten:
1,5 kilo rijpe, smaakvolle tomaten *
1 mergpijp
125 gr soepvlees 
1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
3 bouillonblokjes *
100 ml passata

Doe 1,5 liter water, de mergpijp, het soepvlees en het kruidenbuiltje in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur zacht zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat 2 uur zachtjes sudderen. Schep evt. het schuim/vet eraf, giet alles door een zeef en doe de bouillon terug in de pan. 

Los de bouillonblokjes op in de vleesbouillon en snij ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg zodra de bouillonblokjes zijn opgenomen de tomaten en de passata toe. Doe een deksel op de pan en laat zachtjes 30 minuten sudderen. 

Giet de soep door een roerzeef en gooi de pitjes en velletjes in de zeef weg. Als je geen roerzeef hebt kun je de soep ook pureren met een staafmixer. Ontvel/ontpit dan wel eerst de tomaten voordat je ze aan de bouillon toevoegt. 

Breng op smaak met peper en zout. Mijn recept is vrij basic. Voeg zelf nog gehaktballetjes, verse gehakte kruiden of vermicelli toe als je dat lekker vindt.

* De tomaten bepalen echt de smaak van je soep, dus koop de meest smaakvolle tomaten die je kunt krijgen. Ik gebruik het liefst donkerrode trostomaten die al een beetje zacht beginnen te worden.  
* Mijn favoriete bouillonblokjes voor deze soep zijn de 'Tomato & Herb Stock' blokjes van Kallo. Deze zijn te koop bij Marqt en diverse natuurwinkels. Je kunt deze vervangen door andere groente- of vleesbouillon. 

 

Zomerse couscous salade

Jaaaaa!! Het is eindelijk zomer! Deze couscous salade is licht, snel klaar en ideaal voor een picknick in het park. De salade is heerlijk als hoofdgerecht met een stukje (gegrilde) kipfilet of knapperig brood met tapenade, maar ook super lekker als lunch.

Zomerse couscous salade.jpg

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten

Hoofd- of lunchgerecht voor 2-4 personen

Ingrediënten:

200 gr couscous
2 trostomaten
1/3 komkommer
1 geroosterde paprika (vers of uit een pot)
75 gr feta
2 bosuitjes
Handje groene olijven, zonder pit
Handje verse munt
Handje verse peterselie
Sambal oelek, naar smaak
Een halve cit
roen, in vieren gesneden

Maak de couscous volgens de verpakking klaar en laat iets afkoelen. Breng op smaak met zout, peper en sambal. 

Snij de bosuitjes in dunne ringen en snij de overige groenten in ongeveer gelijke stukjes. Ik vind het lekker om de komkommer te schillen en de zaden uit de komkommer en tomaten te halen, maar die kun je ook laten zitten. Hak de peterselie en munt fijn, snij de feta in blokjes en roer alles door de couscous. 

Serveer met de stukjes citroen.

Tips:
* Voeg een bouillonblokje toe aan het water voor de couscous. Dit geeft extra smaak.

Spaanse aardappel tortilla

Zo basic qua ingrediënten maar zoooo lekker! Je kunt 'm zowel koud als warm eten, als hoofdgerecht met salade en knapperig brood of als onderdeel van een tapas maaltijd met andere kleine hapjes erbij. Een plakje tortilla is ook heerlijk op een stukje stokbrood of pistoletje als lunch. 

Spaanse aardappel tortilla.jpg

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur 
 
Hoofd- of bijgerecht voor 4-8 personen

Ingrediënten:
600 gr vastkokende aardappels
1 grote ui
7 eieren
175 ml olijfolie*

Schil en snij de aardappels en uien in dunne schijfjes/ringen. Als de aardappels groot zijn, snij ze dan eerst door midden.

Verhit de olie en bak de aardappels en uien op laag tot midden hoog vuur ongeveer 20 minuten tot deze zacht zijn. Roer regelmatig en zorg dat de aardappels en uien niet bruin worden. Giet de aardappels en uien goed af en vang de olie op.

Klop de eieren in een grote kom, breng om smaak met zout en meng de aardappels en uien erdoor. Verhit ondertussen 1 eetlepel olie (die je hebt opgevangen) in dezelfde koekenpan en giet het aardappel-ei-ui mengsel erin. Zorg dat de aardappels mooi verdeeld zijn. Zet het vuur helemaal laag en bak ongeveer 25 minuten tot je helemaal geen vloeibaar ei meer op de bovenkant ziet. Draai de tortilla om met hulp van een groot bord of deksel en bak nog ongeveer 5 minuten. Laat nog 10 minuten staan voordat je de tortilla aansnijdt. 

Tips:
* Ik heb goedkope (geen extra vierge) olijfolie gebruikt van een supermarkt huismerk
* Varieer met het recept door extra ingrediënten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld rode (gegrilde) paprika, gebakken chorizo of verse peterselie.
* Je kunt de opgevangen olie hergebruiken. Bijvoorbeeld voor nog een tortilla of zelfgemaakte aoli. 

 

 

Romige courgettesoep met parmezaanse kaas

Soep is snel, simpel en ideaal om restjes groente op te maken. Ik ben een groot soepfanaat en eet het minstens 3x per week, meestal als warme lunch. Hieronder een recept voor een heerlijk zomers soepje. Ik heb 'm gegeten als hoofdgerecht met zelfgemaakte olijven focaccia erbij, maar hij is ook super lekker als lunch.

Courgettesoep.jpg

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten

4-6 personen

Ingrediënten:
4 courgettes, in blokjes gesneden
1 aardappel, geschild
1 ui
3 teentjes knoflook, geperst
200 ml kookroom
2 bouillonblokjes *
50 gr parmezaanse kaas, geraspt
2 el olijfolie

Snij de uien en aardappels in blokjes. Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de aardappels, uien en knoflook toe. Roer goed door elkaar en smoor alles op laag vuur tot de uien zacht en glazig zijn.

Meng de courgette blokjes door het aardappel-ui-knoflook mengsel en zet het vuur half hoog. Breng ondertussen in een andere pan 1 liter water aan de kook en roer er 2 bouillonblokjes doorheen tot deze zijn opgelost. Voeg zodra de courgettes zacht beginnen te worden de bouillon toe, meng door elkaar en doe een deksel op de pan.
Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep voorzichtig met een staafmixer. Zet de pan terug op het (laag) vuur, voeg de kookroom en parmezaanse kaas toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout en garneer evt. met wat verse peterselie.

*Ik heb de paddestoelen bouillon gebruikt van Kallo (o.a. verkrijgbaar bij Marqt en Organic), maar je kunt ook prima groente- of kippenbouillon gebruiken. 

Spinazie feta frittata

Spinazie, prei en feta is misschien een aparte combinatie, maar deze frittata is echt ontzettend lekker. Eet 'm als warm hoofdgerecht met wat sla en/of knapperig vers brood. Maar ook koud is hij fantastisch als lunch of onderdeel van een picknick. Drink er een koud glas pinot grigio bij.

Spinazie feta fritatta.jpg

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingredienten:
3 eetlepels olijfolie
250 gr prei
300 gr verse spinazie, gewassen
8 grote eieren, geklopt
2 eetlepels verse munt, fijngesneden
150 gr feta, in kleine blokjes
4 zongedroogde tomaten op olie, in dunne reepjes

Verwarm de oven voor op 170 graden (150 graden hetelucht oven)

Maak de prei schoon en snij in dunne ringen. Smoor de prei in 2 eetlepels olie op halfhoog vuur gaar. Voeg de spinazie toe en bak nog ongeveer 5 minuten tot de spinazie is geslonken. Giet af en laat eventjes afkoelen.

Meng in een grote kom de eieren, de feta, munt en de zongedroogde tomaten door elkaar. Voeg de groenten en peper en zout naar smaak toe en roer alles goed door.

Vet een lage ovenschaal/taartvorm in met olie. Giet het ei-groente-mengsel in de vorm en bak de frittata in ongeveer 40-45 minuten gaar in het midden van de oven. Laat de frittata eventjes afkoelen voordat je hem aansnijdt. 

Tips:

* Testen of de eieren gaar en stevig genoeg zijn? Steek een sate-prikker in het midden van de frittata. Als de prikker er schoon en droog uit komt is de frittata gaar.
* De frittata is het aller-lekkerst met echte Griekse geitenfeta
* Je kunt de feta ook vervangen door zachte geitenkaas

Spinazie feta frittata zijkant.jpg